-- linux, php

Pardus’ta Apache-Php-MySql Kurulumu

Daha önce Windows’ta EasyPhp ile Wamp kullandığım ve hostlarda da kurulu geldiği için Apache, Php ve MySql’i hiç ayrı ayrı kurmamıştım. Ayrıca bu işin çok zahmetli olduğunu düşünüp Wamp, EasyPhp gibi ürünleri ortaya koyanlara bolca hayır duası etmiştim zamanında.

Ama bu üçlünün asıl platformunda, Linux’ta Wamp kurmaktan daha akıllıca olan yöntemi seçtim mecburen. Pardus’ta da o kadar zordu ki.. Konsolu açıp koskoca bir satır komut yazıp enter’a basmam bile yetmedi, üzerine bir de parola girmemi istedi benden. Bundan sonra kurulum bitti ama o kadar uğraştırdık :) Yazdığım o koskoca bir satırlık komut da şuydu:

sudo pisi it apache mysql-server mod_php

Ne iş yapıyor peki bu? Apache, MySql ve Php’yi makinemize kuruyor (ya da ben hala öyle zannediyorum). Bu üçlünün kurulması da yetmiyor, Php çalışmak için Apache ve MySql’in başlatılması gerekiyor. Bunu da pekala konsoldan yapmak mümkün ama “Fare ile tıklamak varken ne yapayım ben konsolu?” diyenler olabileceği şüphesiyle onun da yöntemine bakalım.

Uygulama Başlatma Menüsü -> Sistem -> Servis Yöneticisi -> Sunucular yolunu izleyerek aşağıdaki ekrana ulaşıyoruz.

Orada “Apache” ve “MySql server” seçeneklerini bulup başlat düğmesine tıklıyoruz. Her bir sunucu için “başlat”, “yeniden başlat”, “durdur” ve “açılışta çalıştır” seçenekleri var. Artık her kullanıcı işini görecek olan seçeneği bulur zannediyorum.

Php çalışmak için artık her şey hazır görünüyor. Test etmek için tarayıcıyı açıp adres satırına “localhost” ya da “127.0.0.1” yazıp enter’a bastığımızda karşımıza aşağıdaki (ya da çok benzeyen) bir sayfa gelmeli. Burdaki “localhost” ya da “127.0.0.1” makinemizin yerel adresidir. Aşağıdaki sayfayı görüyorsak her şey hazır, Php çalışmaya başlayabiliriz demektir.

Bundan sonra yazılanlar standart olmamakla birlikte benim seçtiğim yöntemdir. Editör olarak Netbeans 6.8’i kullanmayı nasıl yaptığımdan kısaca bahsedeceğim. “Yahu Php için de Netbeans mi kullanılır, A editörü daha uygun değil mi, B diye bi araç var bu iş için biçilmiş kaftan, yoksa Netbeans reklamını yapman için sana para mı ödüyor?” diye soran biri olursa cevabımı en baştan vereyim: evet.

Netbeans açıldıktan sonra File -> New Project -> PHP -> PHP Application seçeneklerini seçelim. Bunları yapabilmek için Netbeans Php eklentisinin kurulu olması gerekmektedir.

İkinci adımda proje ismi, kaynak dosyaların nerede tutulacağı, kullanılacak Php versiyonu ve öntanımlı karakter seti seçme ekranı gelecektir. Pardus’ta localhost yolu aşağıdaki gibidir:

/var/www/localhost/htdocs/

Dosyaların bu dizin altında tutulmaları gerekir.

Sonraki iki adımda çalıştırma ayarları ve kullanılacak framework’lerin seçileceği ekranlar var. Bütün bunlardan sonra artık Pardus altında Php çalışmaya başlayabiliriz. Eminim ki daha basit ya da kullanışlı yöntemleri vardır ama bunu da bilmek fayda sağlayabilir.

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. pardusta yeniyim :)

    p.php
    adıyla bir dosya oluşturdum.
    içerigi de

    ancak dosyayı
    /var/www/localhost/htdocs
    a yapıştırmaya kalktığımda
    şöyle bir hata alıyorum…
    Nedeni ne olacilir…

    For file /var/www/localhost/htdocs/index.html no backup copy could be created before saving. If an error occurs while saving, you might lose the data of this file. A reason could be that the media you write to is full or the directory of the file is read-only for you.

  2. TEŞEKKÜRLER
    hallettim

    umut@umut-pardus ~ $ su
    Parola:
    umut-pardus umut # sudo pisi it apache
    Aşağıdaki paket(ler) zaten kurulu ve yeniden kurulmayacak:
    apache
    Kurulacak paket yok.
    umut-pardus umut # service apache on
    ‘apache’ servisi otomatik başlatılacak.
    umut-pardus umut # service apache status
    Servis | Durum | Otobaşla | Açıklama
    ————————————
    apache | | evet | Apache Web Sunucusu
    umut-pardus umut # service apache on
    ‘apache’ servisi otomatik başlatılacak.
    umut-pardus umut # chown -R umut:apache /var/www/localhost/htdocs
    umut-pardus umut #

  3. Bu verdiklerinle birlikte phpmyadmin de geliyor mu? Yani browser üzerinden veritabanı oluşturabilirmiyiz.

  4. Ya ben şimdi pardus kurumsal indiridim kullanıyorum. php dersi aldım daha önce (programcıyım) windows’ta tek tek kurardım burada kurdum ama php sayfasını çevirim browsere vermiyor acabaneden?

  5. @Ömer ne demek istediğini tam olarak anlamadım ama sanırım servisleri başlatmadığın için olabilir. Daha detaylı bir açıklama yapabilirsen belki yardımcı olabilirim.

  6. ‘…yoksa Netbeans reklamını yapman için sana para mı ödüyor?” diye soran biri olursa cevabımı en baştan vereyim: evet.’
    :-))))) Harikasiniz

    Tesekkür ederim. Emeginize saglik.
    Ben zorunlu olmadigi müddetçe konsolu kullanmiyorum. Adamlar mis gibi arayüz hazirlamis, neden konsolla ugrasayim ki? Konsolla kurulum daha basit gibi görünüyor ama hiç de öyle degil. Bilmedigin zaman tikaniyorsun; fakat arayüz kullanirken tikandigin yerde mantiginla çözüm bulabiliyorsun.